Pridna in nesrečna

Eden tistih fenomenov, ki sem ga kar nekaj časa tiho opazovala, preden sem dojela za kaj gre je opravičevanje ženske, ki naredi nekaj zase.

Ko sem začela govoriti o tem, kako pomembno je za žensko, da si vzame svoj čas zame, je na površje začela prihajati pridna punčka, ki se je opravičevala vedno, ko sem naredila nekaj zase. Tisti neprijetni občutek v notranjosti, ko se postaviš zase, ki te sili v to, da bi morala biti vljudna in prijazna.

Ampak resno, kako rečeš Odje*i na vljuden način?

Če dobro pomislim, se živo spominjam svojega prvega kroga, v katerem smo delale prakso izžarevanja. In ko so ženske z menoj podelile kako se počutijo v moji družbi in kaj je tisto, čemur so bile priča, sem imela nemalo težav s tem, da se nisem zahvaljevala. Takrat nas je Rachael Jayne opozorila, da je pomembno, da smo v sprejemanju in da si dopustiš, da se te to, kar je podeljeno dotakne, da to vsrkaš vase in dopustiš, da se te to dotakne.

To je bil začetek raziskovanja fenomena, ki je vsesplošno prisoten, kako ženska sicer navidezno sprejema stvari, v resnici pa jih odbije od sebe skozi komentarje ali kritiko ali pa to, kar je dobila, takoj da naprej. Kot vroč kostanj.

Ali pa sprejme in se opravičuje vsem naokrog. In ženske smo se naučile, da se opravičujemo s pogledom, z gestami, z držo, kot tudi s številnimi besedami, ki so v moškem svetu nepoznane.

Okolica, še posebej starši in sistemi kot je šola ali religija poskrbijo za to, da je njihovo življenje lažje s tem, ko ustvarijo Pridno punčko.

Tako se že zgodaj naučiš, da se opravičuješ za stvari, ki jih nisi naredila ali pa niso bile tvoja krivda zgolj zato, da bi bil doma mir. Sprejmeš pravila, ki so nelogična in ki na drugi strani pomagajo ustvarjati drugi del v tvoji notranjosti, ki se včasih pokaže, še večkrat pa ostaja skrit v notranjosti in se imenuje Upornica.

Ko Pridna punčka odraste, nadaljuje s tem, da je ustrežljiva, vljudna in prijazna, da se ne postavi zase in se ne jezi, kar ima pogosto uničujoč vpliv na njene odnose in čustveno dobrobit.

Pridna punčka tako postane bleda senca same sebe. V resnici sploh ne ve, kdo je in kaj so njene potrebe. Postane ogledalo tega, kar želijo ljudje okoli nje. V svoji potrebi po ustrežljivosti pogosto postane gonilna sila odnosov, ki niso zdravi in srečni.

Postane pridna in nesrečna ženska.

Težava je v tem, ker Pridna punčka ne zna reči ne. Ali pa to reče z ogromnim občutkom krivde. Zaradi tega se nauči, da vedno znova reče JA, tudi, ko misli ne. To postane eden od načinov, kako dela usluge drugim.

Vedno znova ima težavo s tem, da sebe postavi na prvo mesto. Pridna punčka je bila naučena, da je na prvem mestu nekdo drug, za katerega mora oskrbeti preden poskrbi zase.

Pridna punčka naredi vse kar ji rečejo drugi. Tudi tisto česa ne bi bilo potrebno narediti. Kljub temu, da jo sčasoma jezi, ko ugotovi, da opravlja delo vseh okoli sebe, pridna punčka reče Ja. In delo seveda opravi z odliko.
Pridna punčka poskrbi za vse okoli sebe, tudi za tisto, kar sploh ni opaženo. In drugi običajno tega ne cenijo, ker tudi sama ne vidi in ne ceni tega, kar počne.

Pogosto tiho in ponižno, največkrat v senci partnerja, prijateljev, sodelavcev opazujejo, kako si drugi pripisujejo zasluge za njeno delo. Hrepeni po potrditvi od zunaj in vedno znova ostaja praznih rok.

Pridna punčka ne zaupa vase in se primerja z drugimi. Tako ostanejo njihove želje neizpolnjene in pozabljene na odpadu zavrženih sanj.

Pridna punčka je ustrežljivka, ki meni, da jo bodo imeli ljudje radi, če jim bo v vsem ugodila in vedno naredila tako, kot ji rečejo. Vendar ravno tistih, ki se najbolj trudijo ugajati, drugi ne spoštujejo. Spoštovanje je namreč povezano s samosprejemanjem in s tem, da v celoti sprejemaš sebe točno takšno, kot si in ne z ugajanjem.

Razlika med ustrežljivko in prijazno žensko je v tem, da je prijazna ženska pripravljena narediti stvari za druge, vendar ne na račun sebe. Naredila bo stvari, ker tako čuti, brez pričakovanja česarkoli v povračilo. Ve, da je to, da reče NE včasih nujno potrebno. In ne bo žrtvovala svoje sreče za druge.

Ustrežljivka na drugi strani pa bo vedno naredila stvari za druge. Šla bo čez sebe v želji po potrditvi. Želi si, da bi jo ljudje imeli radi in zaradi tega bo ustregla do te mere, da se v popolnosti razproda za druge. Dovoli, da ljudje hodijo po njej in postane predpražnik za druge, ker si tako zelo želi potrditve s strani drugih ljudi.

Dolgo časa se nisem zavedala, da sem pridna punčka. Pa ne v osebnih odnosih. Tam sem bila Upornica. Pridna punčka sem bila v poslovnem svetu. Kjer sem vedno sledila pravilom in skušala vsem ustreči, kar me je vedno znova vodilo v zgodbe, kjer so izkoristili moje zaupanje.

Resnica je, da jaz nisem cenila sama sebe.

Pustila sem se izkoristiti v upanju, da bom dobila potrditev tega, da sem dobra. Ustrežljivka mi ni pomagala. Z leti sem dojela, da je na meni, da si dam potrditev. Da je na meni, da sebe postavim v center moči.

Izziv je brez dvoma v tem, da imaš vedno svobodno izbiro, kako se boš odzvala na stvari. In številne ženske danes čakajo, da se bo pojavil nekdo, ki jih bo odrešil. Žal ni nikogar zunaj tebe, ki bi to lahko naredil.

Ti se moraš prebuditi iz svoje hoje v spanju. Na tebi je, da v sebi prepoznaš svojo edinstvenost in enkratnost ter se pomiriš sama s seboj.

To je v resnici edini način, da bi lahko navdihovala ženske okoli sebe, da se prebudijo iz spanja. Začne se s teboj.

V Sistar templju je na voljo vodena praksa soočanja in preobrazbe svoje Pridne punčke. Več najdeš na povezavi >>>tukaj<<<

Bodi Svetloba, ki jo želiš videti v Svetu!
Taja Albolena

Verjamem v moč izžarevanja, v bisere in ženstveno žensko. Z biseri. In z iskricami v očeh. Ker vem, da s svojo svetlobo pustiš sled. Več najdeš na divine.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja